Saturday, May 14, 2011

Kurma VS Study


In The Name Of Allah The Most Merciful Most Gracious

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud :


 "jika pun berlaku kiamat, sedangkan ditangan kamu ketika itu ada sebiji buah kurma, jika kamu masih lagi berkesempatan untuk menanamnya, maka hendaklah kamu menanamnya"


Jika diteliti dari hadis tersebut, jelas menunjukkan bahawa betapa berharga dan bernilainya setiap detik perjalanan masa,yang semestinya diurus dengan baik dan terurus.

Ok, nak cakap kat sini, untuk semua yang bakal menghadapi fatrah imtihan nanti. Baca la buku atau study betul2 even waktu tu lagi beberapa hari,jam,minit,saat sahaja lagi exam nak bermula. Jangan sia siakan masa yang ada tu walau hanya seminit.

Even waktu kiamat nanti ade sebiji kurma pon kat tangan kita,hendaklah kita tanam ia juga. Inikan waktu yang hanya tinggal beberapa jam or minit lagi exam dah nak mula,kita bacalah buku tu even sekadar selak2.

Jangan fikir yang 'aku dah takde masa lagi ni' sedangkan masa itu ada cuma  kita je yang tak pandai menggunakannya dengan baik. Jangan juga fikir yang baca last minit ni akan membuatkan kite lagi lupa semua apa yang kita baca sebelum2 ni. 



TAPI



TAPI



TAPI




Tapi dengan syarat,kite kenalah habis study sebelum tiba waktu exam tu nanti. Cumanya lagi beberapa jam sebelum exam mula tu, kite tinggal selak2 je untuk dapatkan ingatan photogenic dari buku tersebut atau nak review2 sempoi. Bukan bermaksud lagi beberapa jam nak exam,kite baru nak faham sesuatu tajuk tu. Kalau dengan cara tu,mungkinlah mendatangkan keburukan seperti gabra,blur n dll. 



Selalu ingat Allah kata macam ni in AL-QURAN:




Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan(balasan) apa yg diusahakannya
Dan bahawa sesungguhnya usahanya itu akan diperlihatkan kepadanya pada hari kiamat kelak.
Kemudian usahanya itu akan dibalas dengan balasan yang sempurna.

(53: 39-41)

Yang penting kita kena USAHA, kejayaan tak akan datang bergolek. Buah rambutan pun takkan jatuh bergolek kalau takde orang yang menggoyang2 kan pokok tu kan kan kan.HUHU



Jadual exam awok :)



Okla kawan2 semua,selamat menanam kurma dan teruskan usaha membuat preparation sebelum peperangan bermula nanti :)
Doakan saya dan kawan2 semua. Doakan kjayaan kita semua.
Untuk family yang ada berada di Malaysia, doakan org tau tau <3




cheekyzbaby wish ALL THE BEST TO ALL!


4 patient's comments:

amira rasyidah said...

all the best NAD!!
:)

AmmarHamzah said...

hadith diolah dgn begitu baik.
goodluck exam.

nad said...

all the best to u too MIRA!! (=

Gudluck jgk ye ammar.

armouris said...

info tentang kurma di SIHAT SELALU - Khasiat Kurma

Post a Comment

copyright reserved, by http://cheekyzbaby.blogspot.com